• A in Wonderland in Heveskes

  5 januari 2016

  Afgelopen zomer maakte ik in Heveskes deze installatie met mijn collega's van A in Wonderland .

  http://www.a-in-wonderland.nl

  Deze was voor publiek te zien op 12 en 13 september 2015  tijdens het landelijke openmonumenten weekend

  A in Wonderland heeft dit kerkje van Heveskes gekozen als startpunt voor een reizende installatie waarin wij het gevoel vertalen van de Groningers. Hoe is het om in een aardbevingsgebied te wonen? Waar scholen en bejaardentehuizen gesloten worden, waar huizen en kerken scheuren en gestut worden. Waar zware industrie gevaarlijk staat te schudden. Waar mensen niet weg kunnen, want hun huizen zijn onverkoopbaar. . In de jaren zestig van de vorige eeuw is het dorp Heveskes afgebroken. Het moest plaatsmaken voor de chemische industrie van Delfzijl, dat werkgelegenheid en welvaart zou brengen. Tegenwoordig wordt het kerkje in de verte omringd door chemische fabrieken en houdt het eenzaam maar dapper stand. Voor het afgebroken dorp is niets in de plaats gekomen, braakliggend land. De beloofde industrie is niet verder gekomen dan tot buiten de oude dorpsgrenzen. Een fascinerende plek. Zoals heel Groningen nu in wezen is. Wat gaat er gebeuren? Wat speelt zich af onder de klei, diep in de grond? Zullen de bevingen iets nieuws brengen?

  Heveskes :

  https://www.youtube.com/watch?v=q5FQbmIrcok

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  momenteel is de installatie op 2 plekken te zien Noorderstation Groningen heel januari 24/7 : http://www.skpn.nl/070skpn.htm

  En van 7 tot 24 januari in EXBUNKER te Utrecht : http://exbunker.n

  Lees meer >> | 2574 keer bekeken

 • Ewsum expositie in de donjon 2014

  6 mei 2015

  Ik kreeg laatst prachtig fotomateriaal van Ties Groenewold van de expositie in de donjon van borg EWSUM te Middelstum tijdens de tuin&kunst tiendaagse vorig jaar. hierbij een selectie :

   

   

    

        

   

   

   

      

       

   

     

      

   

   

   

   

      

   

   

   

   

  Lees meer >> | 2460 keer bekeken

 • MOTUM op DvD verkrijgbaar

  16 juni 2014

  Eindelijk is het zo ver : experimentele kunstfilm MOTUM op DvD verkrijgbaar. Het project wat ik in 2007 met mijn collega's van stichting  Visions of the North realiseerde heeft zijn finale afronding bereikt met het drukken van een DvD-oplage. Deze is voor 10 euro te bestellen door een mail te sturen naar : info@peterschudde.nl   

  zie ook : http://www.peterschudde.nl/kunstwerken/11762784_MOTUM.html#.U57I7CiuNLo


  Lees meer >> | 2602 keer bekeken

 • t 'zit niet in mn bloed Documentaire over het leven van Peter Schudde Zondag 3 Feb 2013 in Molenberg Delfzijl

  24 januari 2013

  Zondag 3 februari | aanvang 14:30 uur

  'T ZIT NIET IN M'N BLOED

  Regie: Cengiz Özgök
  Nederland | 2011 | 40 minuten | Nederlands gesproken

  www.filmligadelfzijl.nl
  Bioscoop/Cultureel Centrum De Molenberg
  Molenberg 11, Delfzijl
  Informatie:  tel: 0596-852584 of 06-51854115

     
  ’t Zit niet in mijn bloed toont een indringend portret van de beeldend kunstenaar Peter Schudde woonachtig in Tjuchem, voor wie passie en gedrevenheid het ritme van zijn leven bepalen. Filmmaker Cengiz Özgök (Delfzijl) gaat samen met hem terug in de tijd, waar hij in zijn vroegere verblijf zijn voorliefde voor ruw staal ontdekt. http://www.canevisions.nl/progressie.htm

  Aansluitend is er gelegenheid om werk van Peter Schudde te bekijken in Galerie Het Oude Postkantoor aan de Schoolstraat 7 in Delfzijl. Peter Schudde (Winschoten, 1973) maakt beelden van materialen die hij vindt op de afvalbergen van onze maatschappij.

  http://www.collectiefdedraad.magix.net/album/startpagina

      

  Lees meer >> | 3917 keer bekeken

 • Terugblik op expo Industriele Evolutie Kerkje Heveskes 2007

  14 januari 2013

  Een terugblik op expo Industriele Evolutie in het kerkje van Heveskes November 2007  :

  Mijn eerste autonome solo expo in het gebied dat mij sinds mn jeugd gefascineerd en geinspireerd heeft : De chemische industrie van Delfzijl, die als een pas geland ruimteschip aan de Groningse horizon opdoemt voordat het landschap in de zee verdwijnt. Een eigenzinnige expositie in het kerkje van Heveskes wat eenzaam en alleen tussen de overweldigende futuristische structuren van de chemische industrie staat. Het enige overblijfsel van het dorpje Heveskes wat eind jaren 60 (samen met de dorpjes Weiwerd en Oterdum )moest wijken voor de bouw van de toekomst van oost-groningen. Deze surrealistische omgeving is tevens het decor geweest voor de opnames van de film MOTUM.(zie MOTUM)

  Op expositie Industriele Evolutie werden voor het eerst de PrintplaatSculpturen aan het publiek ten toon gesteld. De eerste printplaatsculpturen waren de TechnoMerkabah's zonder licht. Tijdens het maken van deze sculpturen ontdekte ik dat de impact van de printplaten veel groter is als je er een licht achter zet. De eerste PrintplaatPiramide werd gemaakt en is tijdens Industriele Evolutie in Heveskes verkocht. Het begin van het PrintPlaatsculptuur tijdperk !!

  In de jaren hierop heeft het kerkje ook een rol gespeeld bij korte film "today's Existence" van bevriend filmmaker Cengiz Özgök (Canevisions) . Verder heeft ook  Paula Biemans uit Bierum de kerk als bijzondere expositieruimte gebruikt evenals Collectief De Draad afgelopen December met de bijzonder succesvolle expositie/manifestatie...

  Lees meer >> | 3352 keer bekeken

 • Are Artists Rich ???

  7 januari 2013

  Are artists rich ? was het thema van de eendaagse conferentie in de Duitse stad Kehl georganiseerd door de Duitse Federatie van Kunstenaarsverenigingen de IGBK    http://igbk.de/en/projects/are-artists-rich/

  Hoofdspreker was  kunstenaar en econoom Hans Abbing . Hans Abbing schreef het boek  : Why are artists poor ? waarin hij zijn titelvraag bespreekt : waarom zijn kunstenaars arm ? Volgens onderzoek leeft van alle beeldend kunstenaars in het westen 40% onder de armoede grens en 70% onder het minimum.   Meer lezen op : http://www.hansabbing.nl/DOCeconomist/SAMENVATTING.pdf   (bron BBK krant 308 dec 2012)

   

  Right , als de meeste kunstenaars dus arm zijn , moeten ze wel erg bevlogen zijn om door te gaan !

  Hierover gaat de Documentaire  : " 't Zit niet in m'n bloed "  van Cengiz Özgök uit Delfzijl : http://www.canevisions.nl/progressie.htm

   

  over een beeldende kunstenaarPeter Schudde die in een krimp regio leeft onder uitzichtsloze omstandigheden, wordt gesteund door zijn passie voor kunst.

  .undefined

  Op zondag 3 Februari om 14.30u wordt de film vertoond door de FilmLiga Delfzijl  in het Molenberg theater  te Delfijl : http://www.filmligadelfzijl.nl/  aansluitend is er de mogelijkheid werk van Peter te bewonderen in Galerie HOP (Het Oude Postkantoor) aan de overkant van het Molenbergplein (Schoolstraat 7).

   

   

  Lees meer >> | 3850 keer bekeken

 • Vladimir Jevgrafovitsj Tatlin Владимир Евграфович Татлин

  28 december 2012

  Vandaag is de  verjaardag van Vladimir Tatlin ( 28 december 1885Moskou, 31 mei 1953 )      een Russisch kunstschilder                               en beeldhouwer

   

       Tatlin werd geboren in   de Oekraïense  stad   Charkov als zoon van een spoorwegingenieur en een  dichteres.  Hij begon zijn kunstenaarscarrière als schilder van           iconen in Moskou, waar hij ook de Moskouse school  voor  schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur bezocht.

                   

  Tatlin werd beroemd vanwege zijn ontwerp voor het Monument voor de Derde Internationale, ook wel bekend als de Tatlintoren. Het ontwerp uit 1920 bestond uit een toren van ijzer, glas en metaal die een derde groter was dan de Eiffeltoren. Het is een dubbele helix, net als DNA, die drie duidelijke geometrische vormen onderscheidt. Deze geometrische vormen, overdekt met glas, moesten op verschillende snelheden draaien. De onderste, een kubus een keer per jaar, de middelste, een pyramide, een keer per maand en de bovenste een cilinder moest een keer per dag roteren. De toren is helaas nooit gerealiseerd.

   

   

   

   

   

   

              

  Tatlin stond met zijn 'hoekreliëfs' aan de wieg van het constructivisme. Deze 'hoekreliëfs' waren constructies van onder andere hout en staal die opgehangen werden in de hoek van een muur. Hij wilde hiermee de traditionele opvatting over kunst ter discussie stellen.

  Een hoekrelief van Tatlin

  Contructivistische posters

      

  Ook bouwde Tatlin een vliegmachine of beter gezegd vleugelmachine ( zeer onwaarschijnlijk dat deze machine evenals mijn eigen vleugelmachine ooit het luchtruim onveilig zou maken)  :  Letatlin :  Letat is het russiche woord voor vliegen  .  Letalin vertoont  veel overeenkomsten met Leonardo DaVinci's Ornithopter. (uit het grieks: ornithos is vogel en pteron is vleugel: een machine om te vliegen door middel van het klapwieken van vleugels)

    

  Vleugelmachine Peter Schudde

  Lees meer >> | 12337 keer bekeken

 • PROJ3CT H3V3SK3S

  10 december 2012

  Drie weekenden lang organiseer ik samen met ons collectief De Draad een zeer bijzonder kunst project in het kerkje van Heveskes. Dit kerkje is het enigste overblijfsel van het dorpje Heveskes wat in de jaren 60 moest verdwijnen ten behoeve van de oprukkende industrie van Delfzijl.

  Tegenwoordig staat het kerkje als eenzaam  monument uit de middeleeuwen tussen de hedendaagse chemische industrie kathedralen.  Een prachtig decor voor een spannende manifestatie ; naast beeldende kunst van Ron de Vries, Jan Schoffelmeijer , Will Meeder en mijzelf zijn er elk weekend muziek optredens, film en theaterperformances te beleven.  Voor meer informatie,foto's en programma kijk op : http://www.facebook.com/heveskesproject.rondevries

   

  Lees meer >> | 3292 keer bekeken

 • Nieuw kubisme in Diepenheim

  17 oktober 2011

  Van 13 tot 23 oktober exposeer ik in Diepenheim in het kader van het Kunstmoment (http://www.kunstmomentdiepenheim.nl)

  Op deze expo zijn al mijn kubus werken te zien o.a de X-BOX , Mainframe de Techno Merkabah's en de nieuwe serie :

  Cold-Cubes :

                           

   

   

  Lees meer >> | 4817 keer bekeken

 • MÖBIUS onthuld door Heiman Bollegraaf

  26 september 2011

                                            Op 23 september 2011 was het zover : Dhr Heiman Bollegraaf onthuld  "MÖBIUS" 

   

                                                                      

                                                                                                               " MÖBIUS "

               Aangeboden door personeel en sponsoren ter ere van het 50-jarig jubileum Bollegraaf Recycling Machinery

  De MÖBIUSBAND is een tweedimensionale topologische structuur : een ruimtelijk figuur die slechts één  vlak en één rand heeft. De band bestaat weliswaar uit een vlak, maar kan alleen in drie dimensies bestaan. Vanuit elk punt van de figuur ziet men ogenschijnlijk twee zijden en twee randen, maar volgt men vanuit een punt een rand of een zijde, dan blijkt bij terugkeer dat men ook de ogenschijnlijk andere rand of zijde heeft doorlopen. De Möbiusband
   is in 1858 ontdekt door de Duitse wiskundige August ferdinand Möbius (1790-1868)

  Een kever kan over het gehele oppervlak blijven lopen zonder ooit over de rand te gaan. zo staat het symbool voor oneindigheid; een eeuwigdurende kringloop. door Gary Anderson in 1970 zeer doeltreffend gebruikt in zijn ontwerp voor het recycle-logo, een symbool dat tegenwoordig over de hele wereld bekend staat voor het hergebruiken van grondstoffen.

  Begin dit jaar kwam peter op het spoor van de Möbiusband en raakte meteen gefascineerd. Toen hij achter de verbinding met het recycle-logo kwam ontstond meteen het idee voor een driedimensionale Möbiusband met recycle symbool uit staal en printplaten. Niet veel later benaderde Bollegraaf Peter om mee te denken over een passend kunstwerk ter ere van het 50-jarig jubileum. Uit meerdere ontwerpen werd uiteindelijk gekozen voor het recycle-logo.

  Peter : " ik bedank Bollegraaf voor deze opdracht. Hierdoor heb ik de gelegenheid gekregen het Möbius idee uit te werken . Voor mij staat de Möbiusband voor oneindigheid. Als we zorgvuldig met onze planeet en haar grondstoffen omgaan en oneindig hergebruiken, kunnen we haar met trots overdragen aan de komende generaties"

  (uit flyer bij onthulling op 23 september 2011)

   

   

                                                         

   

                                           

   

                                                          

   

                                                         

  Lees meer >> | 4804 keer bekeken

 • Meer blogs >>